SPORTMASSAGE

 

 

SPORTMASSAGE

De meest gangbare definitie van sportmassage is:

Het toepassen van een complex van handgrepen op een ontbloot lichaamsdeel van een gezonde sporter met als doel om diens lichamelijke conditie te verbeteren, te bestendigen en/of eventuele nadelige gevolgen van de sportbeoefening weg te nemen of deze zo min mogelijk te doen voelen.

Bij een sportmassage zou men kunnen denken dat deze massagevorm alleen voor sporters bestemd is, maar dat is niet zo. Ook tijdens de dagelijkse werkzaamheden wordt het menselijk lichaam zwaar belast. Daarom is een sportmassage ook voor niet-sporters heel zinvol, bijvoorbeeld voor mensen met fysiek zwaar of intensief werk, of voor mensen die met hun klachten bij een fysiotherapeut niet (meer) terecht kunnen.

Een sportmassage wordt meestal toegepast om de vermoeidheidsverschijnselen die het gevolg zijn van een lichamelijke inspanning te verminderen. Bij een lichamelijke inspanning produceert het lichaam afvalstoffen en die moeten het lichaam zo snel mogelijk verlaten. De ophoping van afvalstoffen kan (spier)pijn of kramp veroorzaken en blessures of overbelasting als gevolg hebben. Bij een sportmassage worden de afvalstoffen uit de spieren gemasseerd. Hierdoor wordt de stofwisseling gunstig beïnvloed, waardoor het lichaam  veel sneller herstelt en eerder klaar is voor de volgende prestatie.